כאמור, ראשיתה של היחידה בימי המחתרת שלפני קום המדינה. עם התארגנותו של צה"ל, הקימו את "אכ"ס" (אגף הכספים) שריכז את כל הפעילות הכספית של הצבא הצעיר, החל מתקציבים ועד לביצוע הפרטני של השכר האישי לכל המערך המגויס וגם תשלומים עבור האספקה (ירקות, בשרו מזון לסוגיו) רכישת ציוד ונשק למינהו.
ברוך רבינוב (ראש אגף הכספים) עם עוזרו מאיר עירוני, העביר את אכ"ס ממתקן "הבית האדום" שברחוב הירקון, בו שכנה המפקדה הראשית, אל מחנה שרונה המפונה ושוב עברו לרמת גן (מחנה מטכ"ל דאז), בהמשך לשדרות רוטשילד בת"א ולאחר מכן למתקן ששמש את הנהלת שק"ם לימים ביפו.
מת"ש החלה את דרכה העצמאית ב"מחנה" ברחוב ב' 16 (רח' דוד אלעזר) מול "שער ויקטור" ששימש ככניסה למחנה מטכ"ל ברחוב א' (רח' קפלן"). הקשר השוטף עם יחידות התשלומים (יחתש"ים)* התנהל באמצעות משרדי הקצינים האזוריים של מת"ש שמוקמו ב: יפו, חיפה, באר שבע, צריפין, ירושלים, קצרין, קסטינה, פאיד, ראש פינה, ואופירה (חלקם זמניים).
בשנת 1981 עבר המנהל למבנה החדש במחנה תל השומר.
12 ראשי מת"ש כהנו במינהל במשך התקופה שתפקד במערך הבסיסי שלו, כפוף לרארגונים והתפתחויות מקצועיות ותפקודיות.
* יחת"ש – יחידת תשלומים שיש בה בעלי תפקידים ממונים: קצין מיופה כוח כלפי מת"ש, קצינים משלמים, ופקידי תשלומים המכינים את רשימות הזכאים לתשלום.
ראש מתש השביעי
אל"מ אברהם אמיר
1972-1974
אמיר אברהם נולד ב- 1934 בחיפה, כבן למשפחה ותיקה שהייתה כבר דור שביעי בארץ. בתחילת דרכו למד תלמוד תורה עד אשר השתלב בבי"ס ממלכתי בחיפה. בגיל 15 נאלץ להפסיק את לימודיו כדי לעבוד ולעזור בפרנסת המשפחה. המשיך ללמוד בערבים בעיקר הנהלת חשבונות ובשנת 1952 התגייס לצה"ל ושירת בחיל התותחנים בשירות החובה עד דרגת סמל.
אברהם גויס לשירות קבע, שירת כסמל עבר קורס קצינים, התקדם בדרגות עד למינויו כראש מת"ש. בזמן השירות השלים את לימודי הבגרות וקבל תואר ב.א. בכלכלה ומדעי המדינה ולאחר מכן תואר מ.א. במנהל עסקים ברקנאטי. כמו כן עבר קורסים מקצועיים שונים וביניהם קורס לניתוח מערכות לענ"א (עיבוד נתונים אלקטרוני).
היחידה קבלה שבחים לא מעטים בגין תפקודה במלחמת יום כיפור כאשר תשלומי תשמ"ש (תשלומים למשפחות חיילי המילואים המגויסים) בוצעו במערכת הממוכנת שעוצבה אחרי מלחמת ששת הימים.
עם פרישתו מצה"ל שימש אברהם כרואה חשבון עצמאי, תואר שרכש זמן מה לאחר פרישתו.
ראש מתש השמיני
אל"מ מרדכי פרפרי
1974-1980
מרדכי פרפרי נולד ברומניה (בוקרשט) בשנת 1938 ועלה ארצה בשנת 1950. סיים ביה"ס הריאלי בחיפה כחניך מחזור ג' בפנימייה הצבאית ע"ש בירם בשנת 1957.
החל את שירותו כמ"כ בגדוד 13 של חטיבת גולני ובעקבות הורדת פרופיל רפואי הוצב בשנת 1958 למת"ש. ביחידה זו שירת ברציפות, למעט שנתיים בהן הקים את מחלקת השיטות באגף התקציבים של משרד הביטחון ועסק בניתוח והקמה של מערכת התקציבים, במסגרת פרויקט מאגר הנתונים הכולל "מת"ך" – מנהל הרכשה, תקציבים, כספים.
במקביל ותוך כדי שירות סיים את לימודי ראיית החשבון (עם גיוסו לשירות קבע), קבל תואר מ.א. במנהל עסקים (1970) ולאחר פרישתו מצה"ל קבל תואר דוקטור במנהל עסקים (1995).
מרדכי השקיע בניתוח ובהקמה של המערכות החשבונאיות במת"ש: מערכת תשלומי משפחה בחירום, מערכת תשלומי שכר חובה וברמה של פיקוח עליון, מערכת שכר עובדי צה"ל ומערכת מחולל השכר למשרתי הקבע.
מנהל התשלומים של צה"ל זכה בתקופת כהונתו של מרדכי בפרס "קפלן" מידי נשיא המדינה יצחק נבון בשנת 1979. מרדכי הורה חשבונאות פיננסית ומנהלית בביה"ס למוסמכים במינהל עסקים ובמגמה לחשבונאות באוניברסיטת ת"א ופרסם מאמרים רבים בביטאון לשכת רואי החשבון בנושאים של בקרה פנימית, ניתוח מערכות חשבונאיות וחקר ביצועים.
מרדכי כהן מאז 1975 גם כמשנה למנכ"ל בבנק "אוצר החייל" בע"מ מטעם קרן החיילים בשירות קבע בע"מ. בתפקידו זה, ניהל בין היתר, את הסבת כל שירותי הבנק למערכת המחשוב של בנק הפועלים.
עם פרישתו מצה"ל בשנת 1980 השקיע מרדכי עוד 20 שנות עבודה בבנק אוצר החייל.
ראש מת"ש התשיעי
אל"מ אפרים (פרויקה) אריאלי
1980-1983
אפרים אריאלי נולד ברומניה בשנת 1937 ועלה לארץ בשנת 1950. הוא למד בבית ספר יסודי ממלכתי ברמלה ובבי"ס תיכון אזורי רמלה-לוד.
בשנת 1956 התגייס לצה"ל ולאחר הטירונות הוצב למת"ש כחייל בשירות חובה. במסגרת זו עבר קורסים בהנהלת חשבונות שלבים 6, 8 ו- 9. במשך שירותו במת"ש התקדם בסולם הדרגות ומילא שורה ארוכה של תפקידים: ראש חולית ביקורת, סגן ראש מדור ביקורת, ראש מדור שכר אזרחים, ראש מדור ארגון ושיטות, ראש ענף שכר, ראש ענף חשבונאות ובקרה, סגן ראש מתש ומונה לראש מת"ש ב- 31.12.1980.
אפרים למד ראיית חשבון בשלוחת ת"א של האוניברסיטה העברית. בין הקורסים שלמד במסגרת צה"ל היו קורס תכנות ומנתחי מערכות בממר"ם, קורס שלישות, קורס מ"פ, הכשרה חינוכית בירושלים וקורס לקציני מטה במסגרת המכללה לפיקוד ומטה של צה"ל.
לאחר פרישתו עבד אפרים בתפקידים בכירים חברת סולל בונה ולאחר מכן בחברת אל-על.
ראש מת"ש עשירי
אל"מ אדוארד (אדי) גבאי
1983-1111
ראש מת"ש אחד עשר
אל"מ פנחס (פיני) שליט
ראש מת"ש שנים עשר
אל"מ אלי אחי מרדכי
* ראשי המת"ש אודי, פיני ואלי הוזמנו ומוזמנים לתרום את חלקם באתר.
ראש מת"ש הראשון
סא"ל ברוך רבינוב
1948-1949
לראש אגף הכספים מונה ברוך רבינוב שהיה כפוף ישירות לרמטכ"ל, עם גישה ישירה לממונה על ענייני הביטחון ולאחר מכן לשר הביטחון דוד בן גוריון. למערך החיילים המגויסים בראשית שנת 1948 שהיו כולם חיילים בשירות חובה, שולם שכר חודשי בסך 250,000 לירות. ברוך רבינוב סיפר כי עם פרוץ המאורעות, טרם ידעו שתהיה מלחמה ממש והוא הגיש תקציב לשנת 1948 בסכום של 2.5 מליון ל"י, ואילו בשנים האחרונות "התברכנו" בתקציב ביטחון שנתי של כ- 70 מיליארד ש"ח.
בסוף שנת 1949 פרש ברוך רבינוב ובמעמד שחרורו הוענקה לו דרגת סא"ל, כאשר באותה תקופה הדרגה הבאה אחריה הייתה אלוף.
ראש מת"ש השני
סא"ל איסר פן
1949-1950
איסר פן מפקד השלוחה החיפאית של מת"ש, קבל את הפיקוד על היחידה וביצע ארגון מחדש ושינוים משמעותיים, כגון הסבת התשלומים למיניהם ממזומנים לשיקים. משרדים של קצינים אזוריים הוקמו לנוחות היחידות ב: צריפין, קסטינה, ירושלים, חיפה ותל אביב.
בתקופת כהונתו של פן, העבודה הייתה עדיין ידנית, מסורבלת וקשה לניהול. האינפלציה דהרה, השכר חייב בעדכונים שוטפים עתירי ניירת וכל זאת על פלטות של השיטה המעתיקה.
עם סיום תפקידו במת"ש מונה איסר פן לתפקיד היועץ הכספי לרמטכ"ל.
ראש מתש השלישי
סא"ל משה פזי
1950-1951
משה פזי הגיע למת"ש משירות בחיל הים כסגן קברניט ותקופת כהונתו הייתה קצרה יחסית. תרומתו הייתה במיוחד לנושא הביקורת ושיפור שיטות העבודה.
עם סיום כהונתו פרש משה פזי מצה"ל.
ראש מתש הרביעי
סא"ל משה קשתי
1951-1954
משה קשתי החל את דרכו ביחידה כקצין צעיר בדרגת סגן שתפקידו הראשון היה ממונה על הביקורת בקנטינות היחידתיות, ולאחר מכן קבל מינוי ראש מדור וקצין מנהלה. בתקופתו הוכנס המיכון הראשוני בדמות מכונות הרישום "נשיונל" ששימשו להכנת שכר משרתי הקבע.
משה קשתי מתמנה בסיום תפקידו ליועץ הכספי לרמטכ"ל, ולאחר פרישתו מצה"ל מתמנה למנכ"ל משרד הביטחון ומאוחר יותר למנכ"ל חברת "צים".
ראש מת"ש החמישי
סא"ל פסח תלמי
1954-1963
פסח תלמי (בלומנפלד) נולד ב- 1913 בבוקרסט שברומניה. בגיל 19 הצטרף לאגודת הסטודנטים היהודיים בעיר מולדתו והיה עורך של שני כתבי עט של האגודה. בשנת 1935 נבחר ליו"ר האגודה של הסטודנטים היהודיים ברומניה. הוא גויס לצבא הרומני והוצב לבי"ס לקצינים באחת מערי השדה ברומניה. לאחר מכן הוצב לגד' נ.מ. הראשון ברומניה.
פסח סיים את לימודיו באקדמיה למסחר בבוקרשט ובשנת 1939 עלה ארצה יחד עם קבוצה ממכבי בוקרשט. בארץ הצטרף לקיבוץ משמר השרון ועבד שם כחצי שנה. לאחר עזיבתו את הקיבוץ, עבד בכל מיני עבודות מזדמנות בחקלאות, סלילת כבישים, נהג, עבודות פרדס.
בשנת 1941 השתלב במחלקת התשלומים של הצבא הבריטי בארץ, וכעובד אזרח שימש כפקיד ראשי במשרדם ברפיח. בשנת 1944 חזר לתל אביב ועבד כמנהל חשבונות במספר מפעלים.
פסח התגייס לצה"ל ב- 15.5.48 והוצב למת"ש. כישוריו, ניסיונו המגוון ובגרותו העמידו אותו לאחר תקופה קצרה של 4 שנים בראשות היחידה. קבל תואר רואה חשבון ואף סיים את הפקולטה לכלכלה באוניברסיטת ת"א עם תואר ב.א. עם פרוץ מלחמת סיני בשנת 1956 גויס כל מערך המילואים אך שיטות העבודה לתשלום יעיל לא היו מוכנות עדיין, ולמרות השיפורים שגובשו עד אז נותרה עבודה רבה גם ל- "בניו" של פסח. כך הוא קרא לנו ( לקצינים שגייס וטיפח) וכך גם התייחס אלינו ואילו אנחנו לא אכזבנו.
לאחר פרישתו מצה"ל קבל מינוי של מנכ"ל הבנק למשכנתאות של בנה"פ, ולפי בקשת משרד הביטחון כעבור שנתיים הוא הושאל לתפקיד ראש אגף הכספים והחשב של משרד הביטחון.
ראש מת"ש השישי
אל"מ נתן שני
1963-1972
נתן שני נולד ב- 1925 בתל אביב. התגייס לצה"ל בשנת 1948, הוצב לבסיס מרגמות כבדות כעוזר קצין אפסנאי בדרגת רס"ל וסיים את שירותו בדרגת סגן בספטמבר 1949. בהמשך הוצב למת"ש במדור הביקורת ובמשך שירותו התמנה לראש מדור שכר חובה, ראש מדור שכר אזרחים, ראש מדור ביקורת וב- 2.6.1963 מונה לראש מנהל התשלומים בדרגת סא"ל. במלחמת ששת הימים מבוצע צעד משמעותי של התקדמות מקצועית, כאשר התשלומים למשפחות חיילי המילואים המגויסים מתבצעים בשיקים ממוכנים בריצות של כחצי מיליון שיקים והנושאים את חתימתו בהדפסה של "נ. שני" המעוצבת משבלולי מדפסת.
נתן מסד מבנה ארגוני חדש בעקבות לקחי מלחמת ששת הימים במערך של חמישה ענפים ו- 18 מדורים. תקני היחידה התרחבו והתהדקה הבקרה הפנימית והחיצונית על כל פעילויות מת"ש ויחידות צה"ל.
נתן למד ראית חשבון בלימודי ערב בשלוחת ת"א של האוניברסיטה העברית אך ללא הסמכה לרואה חשבון.
נתן פרש לגמלאות בתאריך 31.10.1972 בגיל 47, ועבר לשמש כחשב בחברת ד. לובינסקי בע"מ, יבואנים ומפיצים של מכוניות פיז'ו וסיטרואן בישראל.
ראשי מת"ש לדורותיהם










